Landwasserviaduct

Het Landwasserviaduct is het meest indrukwekkende viaduct die zowel door de Bernina Express als de Glacier Express worden gepasseerd. Het viaduct nabij Filisur – gelegen tussen Chur en St. Moritz – mag zeker niet gemist worden. Dit viaduct is 65 meter hoog en 135 meter lang. Bijzonder is dat het bouwwerk een bocht maakt van 45 graden over een boogstraal van 100 meter.

Het indrukwekkende viaduct is al meer dan 110 jaar oud. De aanleg van het viaduct was een echte uitdaging. Toch wisten de Zwitsers het Landwasserviaduct in anderhalfjaar te bouwen. In oktober 1902 reed de eerste trein over het viaduct. Toen bestond de Bernina en de Glacier Express nog niet.

Het Landwasserviaduct maakt deel uit van de Abulaspoorlijn. De Abulaspoorlijn staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Mede vanwege het culturele erfgoed van dit imponerende viaduct. 

Wie in Filisur uitstapt kan in de omgeving een wandeling maken. Op ongeveer 10 a 15 minuten loopafstand is er een uitkijkpunt op het viaduct. Ook is het mogelijk naar het dal te lopen, en de reusachtige pilaren van dichtbij te zien.

In de avond is het Landwasserviaduct prachtig verlicht. Foto:  Miroslav Volek

Foto:  Miroslav Volek

Ook de uurlijkse regionale trein Chur - St. Moritz passeert het Landwasserviaduct.

De Bernina Express op het beroemde viaduct, nabij Filisur.

Het Landwasserviaduct in de Winter.

De indrukwekkende pilaren van 65 meter, gezien vanuit het dal.

De Glacier Express passeert ook het Landwasserviaduct. Hier een Glacier Express onderweg naar St. Moritz.